Lijekovi

PRAC preporučio ograničenje primjene krema s visokim sadržajem estradiola na jednokratno razdoblje liječenja u trajanju od najdulje četiri tjedna

04.10.2019.

Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) Europske agencije za lijekove (EMA) preporučilo je ograničenje primjene krema s visokim sadržajem estradiola koje sadrže 100 mikrograma/gram (0,01%) estradiola na jednokratno razdoblje liječenja u trajanju od najdulje četiri tjedna. Ova mjera uvodi se s ciljem minimiziranja rizika od nuspojava uzrokovanih estradiolom apsorbiranim u krvotok iz krema primijenjenih unutar rodnice za liječenje simptoma vaginalne atrofije u žena koje su u postmenopauzi.

PRAC je ocijenio dostupne podatke o sigurnosti i učinkovitosti krema s visokim sadržajem estradiola, uključujući podatke o količini estradiola u krvi. Ovi podaci su pokazali da su u žena u postmenopauzi koje su koristile ove kreme razine estradiola u krvi bile iznad fiziološke razine u postmenopauzi. PRAC je zaključio da je apsorpcija estradiola u krvotok značajna te da može rezultirati sličnim nuspojavama kao i hormonska nadomjesna terapija (HNT). Nuspojave HNT-a primijenjenog kroz usta ili transdermalno (kao flaster) uključuju vensku tromboemboliju (stvaranje krvnih ugrušaka u venama), moždani udar, rak endometrija (rak sluznice maternice) i rak dojke. U nedostatku sigurnosnih podataka o dugotrajnoj primjeni krema s visokim sadržajem estradiola, PRAC je preporučio korištenje ovih krema isključivo za jednokratno razdoblje liječenja u trajanju od najdulje četiri tjedna.

Informacije o propisivanju ovih krema bit će ažurirane novim preporukama. Upozorenje da se lijek smije koristiti isključivo za jednokratno razdoblje liječenja u trajanju od najdulje četiri tjedna nalazit će se na vanjskom i unutarnjem pakiranju lijeka, dok će veličina tube biti ograničena na 25 g kako bi se spriječila uporaba dulja od preporučene.

Preporuke PRAC-a bit će proslijeđene Koordinacijskoj grupi za postupak međusobnog priznavanja i decentralizirani postupak za humane lijekove (CMDh) kako bi se donijela odluka o njihovoj implementaciji. CMDh je tijelo koje predstavlja države članice Europske unije te Island, Lihtenštajn i Norvešku.

Informacije za bolesnike

  • Kreme s visokim sadržajem estradiola (100 mikrograma/gram) primijenjene unutar rodnice smiju se koristiti isključivo za jednokratno razdoblje liječenja u trajanju od najdulje četiri tjedna. Razlog je što se hormon estradiol, koji se nalazi u ovim kremama, može apsorbirati u krvotok te povećati rizik od nuspojava kao što su krvni ugrušci, moždani udar i neke vrste raka, ako se predmetne kreme koriste kroz duže vremensko razdoblje.
  • Kreme s visokim sadržajem estradiola ne smiju se upotrebljavati ako bolesnici već koriste drugi lijek za hormonsku nadomjesnu terapiju (HNT).
  • Za sva pitanja, bolesnici se trebaju obratiti svojim liječnicima ili ljekarnicima.

Informacije za zdravstvene radnike

  • Kreme s visokim sadržajem estradiola ne smiju se propisivati za više od jednokratnog razdoblja liječenja u trajanju od najdulje četiri tjedna, zbog rizika povezanih sa sistemskom izloženosti estradiolu.
  • Farmakokinetički podaci za kreme s visokim sadržajem estradiola (100 mikrograma/gram) za intravaginalnu primjenu pokazuju značajnu sistemsku izloženost estradiolu, s razinama višim od fiziološkog raspona u postmenopauzi (do pet puta više od gornje granice referentnih vrijednosti za serumski estradiol u postmenopauzi koje iznose 10-20 pg/ml).
  • Sistemska izloženost estradiolu može biti povezana s nuspojavama sličnim onima oralnih i transdermalnih HNT lijekova kao što su endometrijska hiperplazija/karcinom, rak dojke i rak jajnika te tromboembolijski događaji.
  • Kreme s visokim sadržajem estradiola ne smiju se propisivati s drugim HNT lijekovima.

Više o lijekovima

Kreme koje sadrže estradiol uključene u ovu ocjenu sadrže 100 mikrograma estradiola po gramu kreme.

Predmetne kreme pripadaju vrsti topikalne hormonske nadomjesne terapije: ovi lijekovi sadrže ženski hormon estradiol, koji se primjenjuje kako bi se nadomjestio prirodni hormon estradiol, čija količina opada u tijelu žene nakon menopauze. Ove kreme s visokim sadržajem estradiola odobrene su u Europskoj uniji dugi niz godina za liječenje simptoma vaginalne atrofije u žena u postmenopauzi. Dostupne su u prometu u državama članicama Europske unije pod zaštićenim nazivima: Linoladiol, Linoladiol N, Linoladiol Estradiol, Estradiol Wolff i Montadiol.

U Republici Hrvatskoj odobren je i dostupan u prometu sljedeći lijek sa sadržajem estradiola od 100 mikrograma/gram kreme:

Više o postupku

Ocjena krema s visokim sadržajem estradiola (0,01% m/m) započela je 11. travnja 2019. na zahtjev Europske Komisije, prema čl. 31. Direktive 2001/83/EZ.

U 2014. godini EMA je završila ocjenu rizika sistemske apsorpcije krema s visokim sadržajem estradiola i preporučila mjere minimiziranja rizika, uključujući ograničenje primjene krema na najdulje četiri tjedna. Međutim, u ožujku 2019. Sud Europske unije djelomično je poništio zaključke ocjene zbog proceduralnih razloga. Iako Sud Europske unije nije doveo u pitanje znanstvene zaključke, djelomično poništenje značilo je da su neke mjere poduzete za minimiziranje rizika poništene.

Novu ocjenu proveo je PRAC, povjerenstvo odgovorno za ocjenu sigurnosnih pitanja lijekova za liječenje ljudi, koje je donijelo skupinu preporuka.

S obzirom na to da su ovi lijekovi odobreni nacionalnim postupkom, preporuke PRAC-a bit će poslane Koordinacijskoj grupi za postupak međusobnog priznavanja i decentralizirani postupak za humane lijekove (CMDh) kako bi se donijela odluka o njihovoj implementaciji. CMDh je tijelo odgovorno za osiguravanje usklađenih sigurnosnih standarda za lijekove odobrene nacionalnim postupcima širom Europske unije, Islanda, Lihtenštajna i Norveške.

Na vrh stranicePovratak