Lijekovi

HALMED u suradnji s HFD-om provodi kampanju o važnosti prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova

03.11.2021.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) već tradicionalno u suradnji s Hrvatskim farmaceutskim društvom (HFD) provodi kampanju o važnosti prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova. Kampanja se odvija putem društvenih mreža HFD-a s trajanjem do 7. studenog 2021. godine u sklopu šestog po redu Tjedna svjesnosti o važnosti prijava sumnji na nuspojave, koji je ove godine usmjeren na sigurnost primjene cjepiva. Cilj je ukazati na važnost prijavljivanja svake sumnje na nuspojavu cjepiva i drugih lijekova, čime pacijenti i zdravstveni radnici pridonose njihovoj sigurnijoj primjeni za sve. U provedbi kampanje popraćene kao #MedSafetyWeek ove godine sudjeluju regulatorna tijela i drugi dionici iz 64 države Europske unije i svijeta.

Cjepiva su najbolji način zaštite pojedinaca od zaraznih bolesti i već su spasila milijune života. Kao i kod svih drugih lijekova, i uz primjenu cjepiva mogu se pojaviti nuspojave. Svaka nova prijava sumnje na nuspojavu pomaže u procesu prikupljanja podataka koji omogućuju bolje razumijevanje sigurnosnog profila cjepiva te njihovu primjenu na najsigurniji mogući način. Ova kampanja provodi se u trenutku kada se u fokusu nalaze cjepiva protiv bolesti COVID-19, no istovremeno služi kao podsjetnik na potrebu za prijavljivanjem sumnji na nuspojave i uz primjenu svih drugih cjepiva i lijekova.

Pozivamo zdravstvene radnike i pacijente da prijave svaku sumnju na nuspojavu i na taj način aktivno pridonesu praćenju i očuvanju sigurnosti primjene cjepiva i drugih lijekova. Pacijenti, odnosno roditelji i skrbnici, o sumnjama na nuspojave lijekova i cjepiva trebaju obavijestiti liječnika, ljekarnika ili drugog zdravstvenog radnika s kojim su došli u doticaj, a svaku sumnju na nuspojavu mogu prijaviti i izravno HALMED-u na neki od sljedećih načina: putem mobilne aplikacije HALMED (App Store, Google Play), putem on-line aplikacije ili slanjem ispunjenog obrasca e-poštom, poštom ili telefaksom.

Također, sve osobe cijepljene protiv bolesti COVID-19 mogu se, najkasnije šest dana nakon primitka prve ili treće doze cjepiva, uključiti u neintervencijsko ispitivanje pod nazivom Prospektivno praćenje sigurnosti cjepiva protiv bolesti COVID-19 u Europi na temelju ishoda koje su prijavile cijepljene osobe. Ispitivanje se provodi putem upitnika dostupnih putem informacijskog sustava HALMED-a pod nazivom OPeN, u sklopu kojeg je moguće i elektroničko prijavljivanje sumnji na nuspojave. Sve informacije dostupne su ovdje.

Prijavljivanje sumnji na nuspojave ima ključnu ulogu u praćenju sigurnosti primjene cjepiva, koje u Hrvatskoj provode HALMED i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). Praćenjem nuspojava građanima u Republici Hrvatskoj neprekidno se osiguravaju kvalitetni i sigurni lijekovi te se izravno pridonosi zaštiti javnoga zdravlja, kao i zdravlja svakog pojedinog pacijenta koji lijek primjenjuje.

Fotogalerija

HALMED u suradnji s HFD-om provodi kampanju o važnosti prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova
Na vrh stranicePovratak