Novosti i edukacije

Osvrt na međunarodnu konferenciju „Communicating the Risk in Pharmacovigilance-Are We Going in the Right Direction?“

U Hotelu Kolovare u Zadru, 1. i 2. listopada ove godine, održana je dvodnevna međunarodna konferencija „Communicating the Risk in Pharmacovigilance-Are We Going in the Right Direction?“ koju su zajedno organizirali hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode (ALMP) i Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD), pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske. Ovaj skup predstavlja peti stručni skup o farmakovigilanciji u organizaciji ALMP-a.

Na otvaranju konferencije sudionicima su se obratili doc. dr. sc. Siniša Tomić, ravnatelj Agencije za lijekove i medicinske proizvode (govor ravnatelja Agencije), Krešimir Rukavina, mr. pharm., predsjednik Hrvatskog farmaceutskog društva i dr. Dražen Grgurović, zamjenik gradonačelnika grada Zadra.

Predavanja su održali istaknuti stručnjaci iz Centra za praćenje nuspojava Svjetske zdravstvene organizacije, nadležnih tijela zemalja članica Europske unije (Belgija, Irska, Njemačka, Velika Britanija), naše Agencije, zemalja u regiji (Makedonija, Srbija) te udruga farmaceutske industrije. Teme predavanja su prvenstveno bile vezane uz ulogu i odgovornost regulatornih tijela i farmaceutske industrije u prijenosu informacija o riziku primjene određenog lijeka. Sve nove spoznaje o riziku pojedinih lijekova potrebno je učinkovito prenijeti zdravstvenim radnicima i pacijentima, odnosno onima koji lijekove propisuju i primjenjuju. Naglašeno je da sve izmjene u dokumentaciji o sigurnosti primjene lijeka trebaju u najkraćem mogućem roku biti dostupne zdravstvenim radnicima koji o njima mogu pravovremeno obavijestiti pacijente i uzimati ih u obzir prigodom daljnjeg određivanja terapije. Kroz cijelu konferenciju, naglasak je bio na tome da svaka regulatorna akcija uvijek služi za zaštitu javnog i individualnog zdravlja ljudi koji uzimaju lijekove.

Drugog dana konferencije djelatnici ALMP-a i Europske agencije za lijekove (EMEA) su održali radionice o zakonskim propisima vezanim uz praćenje sigurnosti primjene lijekova u Hrvatskoj, o elektronskom prijavljivanju nuspojava lijekova te o uvođenju sigurnosnih izmjena u dokumente o lijeku.

Konferenciji je prisustvovati preko 160 sudionika predstavnika regulatornih tijela, akademske zajednice i farmaceutske industrije. Cilj je skupa bio jačanje suradnje hrvatskih i europskih stručnjaka na području komunikacije rizika u farmakovigilanciji te razmjena viđenja, znanja i iskustva iz navedenog područja. Stoga je konferencija iznimno važna za proces praćenja sigurnosti primjene lijekova u Republici Hrvatskoj.

Intervju s ravnateljem Agencije, doc. dr. sc. Sinišom Tomićem, vezano uz konferenciju možete pogledati pod sljedećim linkom: http://www.vjesnik.hr/html/2009/10/07/Clanak.asp?r=tem&c=1

Priopćenje s konferencije možete pogledati ovdje.

Fotogalerija

Osvrt na međunarodnu konferenciju „Communicating the Risk in Pharmacovigilance-Are We Going in the Right Direction?“
Na vrh stranicePovratak