Novosti i edukacije

Osvrt na međunarodni simpozij "Regionalna regulatorna mreža"

U organizaciji Kosovske agencije za lijekove (Agjencioni i Kosovës për Produkte Medicinale, AKPM), Udruženja farmaceutske veleprodaje (Shoqata e Distributorëve të Produkteve Medicinale dhe Farmaceutike të Kosovës), Farmaceutskog udruženja Kosova te Odjela za farmaciju Medicinskog fakulteta, a pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Kosovo održan je u hotelu "Grand Hotel" 23. i 24. travnja 2009 u Prištini, Republika Kosovo međunarodni simpozij pod nazivom "Regionalna regulatorna mreža" (Regional Regulatory Network).

Prisustvovalo je oko 300 predstavnika regulatornih tijela, ministarstava, fakulteta, farmaceutske industrije, farmaceutskih udruženja iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Cipra, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije, Kanade, Makedonije, Njemačke, Slovenije, Švedske, Turske.

Uvodnu riječ održao je dr. sc. Zehadin Gashi, ravnatelj AKPM-a, koji je sve toplo pozdravio i poželio dobrodošlicu na prvom simpoziju ove vrste na neovisnom Kosovu te se osvrnuo na dosadašnji rad. Simpozij su pozdravili i prof. dr. sc. Alush Gashi, ministar zdravstva, koji je najavio reformu zdravstva i zakonodavstva, te ministrica pravosuđa gđa. Kelmendi, predsjednik farmaceutskog udruženja, predsjednik udruženja farmaceutske veleprodaje. Prvog dana simpozija održavala su se predavanja, dok je drugi dan naglasak bio na završnoj raspravi.

Predavanja tijekom simpozija održali su, među ostalima, djelatnici Kosovske agencije za lijekove (AKPM), Talijanske medicinske agencije (Agenzia Italiana del Farmaco, AIFA), Federalnog njemačkog instituta za lijekove i medicinske proizvode (Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte, BfArM), Ministarstva zdravstva Republike Kosovo, Instituta za javno zdravstvo Makedonije, Agencije za lijekove i medicinske proizvode RH (ALMP). Doc. dr. sc. Siniša Tomić, ravnatelj ALMP-a, održao je predavanje na temu "Hrvatski regulatorni sustav", prof. dr. sc. Milena Jadrijević-Mladar Takač, član Povjerenstva za lijekove ALMP-a, održala je predavanje na temu "Nuspojave", a Selma Arapović, djelatnica Odsjeka za farmakovigilanciju ALMP-a, predavanje na temu "Farmakovigilancijski sustav u RH". Također, delegati iz RH su sudjelovali u vođenju određenih cjelina simpozija, a doc. dr. sc. Siniša Tomić je vodio i završnu raspravu.

Tijekom simpozija predstavljen je rad Kosovske agencije za lijekove s naglaskom na ograničenjima, budućim projektima, postupku registracije, uvozu i distribuciji lijekova, kontroli kvalitete i farmakovigilancijskom sustavu. Predstavnici Kosovskog Ministarstva zdravstva naglasili su neophodnost prilagodbe zakonskih okvira za uvoz lijekova i donacija, te problematiku distribucije lijekova uz najavu reorganizacije i osnivanja Povjerenstva za lijekove i liječenje i naglašavanje potrebe stvaranja zakonske podloge za dokaz djelotvornosti i sigurnosti te uspostavljanja odnosa troška i učinkovitosti. Predstavnik AIFA-e naglasio je problematiku raspoloživosti i dostupnosti lijekova i predstavio novi sustav rješavanja licenciranja, određivanja cijena i nadoknade troškova putem različitih povjerenstava. Predstavnik BfArM-a predstavio je pojednostavljenje procedura rješavanja izmjena odobrenja za stavljanje gotovog lijeka u promet i naglasio potrebu ocjene potrebnosti nacionalnog pravilnika. Tijekom simpozija višekratno je naglašena uloga farmaceuta u sustavu te je predstavljeno iskustvo kanadske provincije Québec na području racionalne primjene lijekova. Predstavnici farmaceutske industrije iz Austrije, Hrvatske i Makedonije dali su prikaz davanja odobrenja za stavljanje gotovog lijeka u promet (makedonsko iskustvo), savjete za pripremu dokumentacije, prikaz aktivnosti na jačanju farmakovigilancijskog sustava u Europskoj Uniji te je predstavnik iz Austrije istaknuo je važnost kontrole svake serije lijekova koju provodi sama tvrtka. Drugog dana simpozija predstavljen je značaj implementacije dosjea pacijenta i dobre ljekarničke prakse na temelju iskustva iz Bosne i Hercegovine. Bio je izložen i posterski rad pod nazivom "Farmakoekonomika i agencija za medicinske proizvode" koji su zajedno izradili Farmaceutski fakultet Sveučilišta u Sarajevu, apotekarska ustanova Montefarm i apoteka Galenus iz Crne Gore. Tijekom završne rasprave istaknuti su problemi crnog tržišta lijekova, potrebne kontrole lijekova, uvoza medicinskih proizvoda, registracije biljnih, dijetetskih i galenskih pripravaka, kao i vitamina i minerala, problem distribucije lijekova uz potrebu jasnih zakonskih propisa za otvaranje ljekarni, te potreba stvaranja potrebnih zakonskih okvira u području lijekova i medicinskih proizvoda.

Simpozij je bio upotpunjen društvenim događanjima popraćenim prigodnom kosovskom i međunarodnom zabavnom glazbom s obraćanjima ravnatelja AKPM-a. Dan prije početka samog simpozija organiziran je domjenak dobrodošlice. Na kraju prvog radnog dana simpozija organizirana je svečana večera u restoranu "Pristhine". Ravnatelj AKPM-a, dr. sc. Zehadin Gashi, iskoristio je prigodu za dodjelu priznanja zaslužnim kolegama, među kojima i ravnatelju ALMP-a, doc. dr. sc. Siniši Tomiću. Sudionike je ponijela glazba i opuštena atmosfera te su se zajednički uhvatili u kolo brzo naučivši plesne korake što je svakako pridonijelo prelijepim dojmovima koje su sudionici ponijeli iz Prištine.

Izaslanstvo iz Republike Hrvatske imala je priliku obići prostorije AKPM-a te odati priznanje domaćinima na opremljenosti laboratorija i organizaciji ustanove.

Sudionici simpozija zajedničkim su naporima ostvarili poticajnu radnu atmosferu te razvili angažiranu raspravu tijekom koje su istaknuti trenutni problemi te su predložena moguća rješenja. Ovaj međunarodni simpozij omogućio je razmjenu iskustava, ostvarivanje kontakata. Simpozij je bio dobar poticaj za razvoj buduće regionalne suradnje te time opravdao svoj naziv "Regionalna regulatorna mreža".

Fotogalerija

Osvrt na međunarodni simpozij
Na vrh stranicePovratak