Novosti i edukacije

U Zagrebu svečano otvorena regulatorna i farmakovigilancijska konferencija "15 godina HALMED-a: (retro)perspektiva"

26. studenog 2018. godine

U hotelu The Westin u Zagrebu dana 26. studenog 2018. godine svečano je otvorena regulatorna i farmakovigilancijska konferencija "15 godina HALMED-a: (retro)perspektiva", koju je povodom 15 godina osnutka i djelovanja organizirala Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Skup je otvorio prof. dr. sc. Milan Kujundžić, dr. med., ministar zdravstva Republike Hrvatske, koji je u prigodnom obraćanju istaknuo: "S jedne strane želio bih čestitati HALMED-u na 15. obljetnici rada, a s druge strane zahvaliti za sve što ste činili i što činite za hrvatske pacijente i medicinu". Ministar je uputio pohvale radu HALMED-a, pri čemu je naveo kako EU tijela ističu HALMED kao uzor u Europskoj uniji te izrazio uvjerenje da će "HALMED i dalje biti uspješan i uspoređivati se s najboljima".

Ravnatelj HALMED-a, prof. Siniša Tomić uvodnim izlaganjem je predstavio javnozdravstvenu zadaću HALMED-a te planove za daljnji razvoj i projekte u budućnosti. Ovom prigodom prof. Tomić je istaknuo kako su stručnost i rad HALMED-a prepoznati i na europskoj i svjetskoj razini, što potvrđuju brojna priznanja i postignuća:

  • Prema ocjenama koje je dobio u sklopu programa vrednovanja agencija, HALMED svrstan u sam vrh EU agencija za lijekove a mnogi indikatori njegova poslovanja ocijenjeni su kao najbolja praksa na razini Europske unije
  • HALMED uspješno provodi provjere kakvoće lijekova i inspekcijske nadzore nad dobrom proizvođačkom praksom ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi i u svijetu
  • Hrvatska se nalazi u samom vrhu država u svijetu prema kvaliteti te broju zaprimljenih prijava sumnji na nuspojave lijekova na milijun stanovnika. Predvodi važne EU projekte i inovacije na području praćenja sigurnosti lijekova
  • Zahvaljujući aktivnom uključivanju HALMED-a u zajedničke EU postupke odobravanja lijekova, kojima se lijekovi odobravaju u istome postupku odobravaju za više država članica EU-, Hrvatska je prema posljednjim podacima 13. zemlja u Europskom gospodarskom prostoru prema broju novih započetih postupaka odobravanja lijekova u kojima je bila vodeća, odnosno referentna država članica (RMS) u postupku.

Konferencija je organizirana u svrhu informiranja svih dionika na području lijekova o novostima na području odobravanja i praćenja sigurnosti primjene lijekova. Uz 15 godina djelovanja, ove godine HALMED obilježava i 130. obljetnicu početka izdavanja Hrvatske farmakopeje, stoga su na konferenciji predstavljeni razvoj i važnost ovog priručnika neizostavnog za osiguranje kakvoće lijekova. Konferencijom su obuhvaćene i brojne druge stručne i relevantne teme kao što su utjecaj Brexita na odobravanje lijekova u Europskoj uniji, znanstveni savjet za lijekove, inspekcija dobre proizvođačke prakse, važnost naziva lijeka, IT novosti na području lijekova, antibiotska rezistencija te upravljanje rizicima primjene onkoloških lijekova.

Konferenciji je prisustvovalo oko dvjesto osamdeset sudionika; zdravstvenih radnika, predstavnika hrvatskih javnozdravstvenih tijela, strukovnih udruženja zdravstvenih radnika i farmaceutske industrije, pacijenata te regulatornih tijela za lijekove iz regije.

Na vrh stranicePovratak