Promet, proizvodnja i inspekcija

Obavijest o privremenoj obustavi distribucije i primjene serije B514AD lijeka Medoclav 1000 mg + 200 mg prašak za otopinu za injekciju ili infuziju (amoksicilin, klavulanska kiselina)

27.11.2014.

Nositelj odobrenja lijeka Medoclav 1000 mg + 200 mg prašak za otopinu za injekciju ili infuziju (amoksicilin, klavulanska kiselina), Medicuspharma d.o.o., u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) pokrenuo je postupak privremene obustave distribucije i primjene serije B514AD navedenog lijeka s tržišta Republike Hrvatske.

Postupak obustave distribucije i primjene navedene serije lijeka provodi se temeljem prijave neispravnosti u kakvoći lijeka zaprimljene od strane zdravstvenog radnika koja se sastoji u različitoj boji otopine u dvije bočice lijeka iz iste kutije.

HALMED je od Ministarstva zdravlja zatražio uzorkovanje navedene serije lijeka, nakon čega će uzorci biti dostavljeni HALMED-u radi provođenja izvanredne provjere kakvoće. Obustava distribucije i primjene navedene serije lijeka bit će na snazi do dobivanja rezultata izvanredne provjere kakvoće i zaključka istrage uočene neispravnosti, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Privremena obustava izdavanja i primjene odnosi se samo na predmetnu seriju B514AD lijeka, a ostale raspoložive serije lijeka smiju se i dalje isporučivati i primjenjivati. Nositelj odobrenja je obavijestio HALMED da se za potrebe liječenja bolesnika u prometu nalaze i druge serije ovog lijeka te stoga neće doći do ugroženosti opskrbe hrvatskog tržišta.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, putem obrasca ili on-line aplikacije, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak