Promet, proizvodnja i inspekcija

HALMED sudjelovao u operaciji "Pangea VIII" protiv prodaje krivotvorenih lijekova

20.06.2015.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) sudjelovala je u međunarodnoj operaciji "Pangea VIII", koju predvodi i koordinira Interpol, a provode policija, carina, nacionalne agencije i druga regulatorna nadležna tijela za lijekove diljem svijeta s ciljem borbe protiv prodaje krivotvorenih lijekova. Prema završnom izvješću objavljenom u lipnju 2015. godine, u akciji provedenoj od 9. do 16. lipnja 2015. godine u 115 zemalja, otkriven je i prekinut rad 2414 internetskih stranica povezanih s prodajom lažnih i krivotvorenih farmaceutskih proizvoda i lijekova, uhićeno je 156 osoba uključenih u navedene ilegalne aktivnosti te je zaplijenjeno približno 20,7 milijuna potencijalno opasnih lijekova u vrijednosti od oko 543 milijuna kuna.

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije, procjenjuje se da je oko 50% lijekova koji se prodaju putem internetskih stranica krivotvoreno. Cilj operacije "Pangea VIII" je smanjiti online potražnju lijekova podizanjem javne svijesti, odnosno smanjiti online ponudu lijekova razbijanjem lanca ilegalne internetske prodaje lijekova.

U Hrvatskoj do sada nije zabilježena pojava krivotvorenih lijekova u ovlaštenim lancima opskrbe, odnosno u legalnoj distribucijskoj mreži. HALMED i ovom prilikom podsjeća hrvatske građane da lijekove, prvenstveno iz sigurnosnih razloga, kupuju isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima.

Povratak