Promet, proizvodnja i inspekcija

Obavijest o povlačenju serija lijeka Clarelux 500 mikrograma/g mast

06.12.2016.

Lokalni predstavnik proizvođača Pierre Fabre Medicament Production iz Francuske obavijestio je Agenciju za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) o povlačenju serija G00002, G00005 i G00009 lijeka Clarelux 500 mikrograma/g mast.

Povlačenje se provodi zbog sumnje u neispravnost u kakvoći koja se sastoji u tome da je za navedene serije lijeka tijekom ispitivanja stabilnosti zabilježeno odstupanje od specifikacije za parametar Onečišćenja. Stoga se povlačenje navedenih serija lijeka provodi iz preventivnih razloga, do razine ljekarni. Pacijenti koji posjeduju navedene serije lijeka Clarelux 500 mikrograma/g mast ne bi ih više trebali koristiti, već je potrebno u dogovoru s liječnikom promijeniti terapiju.

U prometu u Republici Hrvatskoj dostupni su drugi odobreni lijekovi iz iste terapijske skupine.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak