Novosti i edukacije

Obavijest o povlačenju serija lijeka Flavamed 15 mg/5 ml oralna otopina

04.11.2019.

Nastavno na obavijest o obustavi isporuke serija lijeka Flavamed 15 mg/5 ml oralna otopina, tvrtka Berlin-Chemie Menarini Hrvatska d.o.o., nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Flavamed 15 mg/5 ml oralna otopina, obavijestila je Agenciju za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) o povlačenju serija lijeka zbog sumnje u neispravnost u kakvoći.

Navedena sumnja u neispravnost u kakvoći lijeka odnosi se na neispravnost pakiranja, odnosno staklenog spremnika za otopinu, koje dovodi do nastanka onečišćenja. Povlačenje se provodi do razine ljekarni i odnosi se na serije navedenog lijeka koje su zahvaćene navedenom sumnjom u neispravnost te na nezahvaćene serije kod kojih se povlačenje provodi kao mjera predostrožnosti. Serije koje se povlače su 74042, 74045, 82013, 83020A, 84025C i 91001D.

Na tržištu RH u prometu su dostupne druge serije istog lijeka koje nisu zahvaćene ovim povlačenjem, kao i drugi lijekovi koji se koriste za liječenje istog stanja a koji se mogu primjenjivati kao zamjenska terapija. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak