Novosti i edukacije

Osvrt na međunarodnu konferenciju "Unapređivanje sigurnosti pacijenata u Europi", Zagreb, 14. - 15. lipnja 2011.

Međunarodna konferencija o regulativi lijekova pod nazivom "Unapređivanje sigurnosti pacijenata u Europi", održana je u Hotelu Westin u Zagrebu, 14. i 15. lipnja 2011., u organizaciji Europske agencije za lijekove (European Medicines Agency, EMA) i hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Pokrovitelji su bili Predsjednik Republike Hrvatske i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH, a konferenciju je podržala i Europska komisija. Cilj konferencije bio je pružiti pregled europskog zakonodavstva o lijekovima te potaknuti razmjenu znanja, dijalog i suradnju hrvatskih i europskih stručnjaka na području regulative lijekova te pripremiti HALMED za buduće sudjelovanje u aktivnostima EMA-e.

Konferencija je organizirana uz potporu EU programa Instrumenti za pomoć u predpristupnom razdoblju (Instruments for Pre-Accesion Assistance programme, IPA program) koji podupire sudjelovanje država kandidata u aktivnostima europskih institucija.

To je nastavak prethodnih konferencija EMA-e, održanih u Splitu 2007. i Rijeci 2008., pod nazivima "Zakonodavstvo za lijekove - hrvatski put članstvu u EU” i "EU regulatorna mreža - izazovi i mogućnosti za Hrvatsku".

Konferenciji je prisustvovalo oko 250 sudionika iz državne uprave, javnog sektora i farmaceutske industrije zemalja članica Europske unije te Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije i Turske.

Na otvaraju konferencije sudionicima su se obratili istaknuti predstavnici europskih i hrvatskih nadležnih tijela: prof. dr. sc. Izet Aganović, posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za znanost i obrazovanje, dr. Romana Katalinić, načelnica Odjela za lijekove u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi RH, Lino Molteni, predstavnik Delegacije Europske unije u RH, Andreas Pott, v.d. izvršnog direktora EMA-e te prof. dr. sc. Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a. Predstavnik EMA-e A. Pott naglasio je da će ova konferencija, kao nastavak plodne suradnje HALMED-a i EMA-e, pružiti ključne informacije o pravnoj stečevini Europske unije (acquis communautaire) u području regulative lijekova. Prof. S. Tomić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim napretkom HALMED-a u pripremama za funkcioniranje unutar regulatornog područja Europske unije te je izrazio uvjerenje da će konferencija pridonijeti boljem ostvarivanju uloge Agencije u ovom području, koje je od vitalnog značaja za zdravlje pacijenata.

Na konferenciji su izlagali predavači iz EMA-e, nacionalnih agencija pojedinih zemalja članica EU (Francuske, Irske, Litve, Nizozemske, Njemačke, Švedske, Velike Britanije) i HALMED-a.

Glavne teme prvog dana konferencije bile su pripreme za pristup Europskoj uniji, kriteriji i zahtjevi ocjene nekliničke dokumentacije i zakonodavstvo. Tijekom drugog konferencijskog dana raspravljalo se o ocjeni koristi i rizika, minimalizaciji rizika, dokumentaciji o lijeku, novom zakonodavstvu u farmakovigilanciji te su prikazane studije slučaja upravljanja kriznim situacijama.
Radni dio konferencije su, uz svoja završna izlaganja, zatvorili dr. Sylvie Bénéfice, voditeljica Sektora za konferencije i sastanke EMA-e i prof. Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a.

Svečana konferencijska večera održana je, nakon prvog radnog dana, u ugodnom ambijentu restorana Okrugljak u Zagrebu, gdje je, za dobrodošlicu okupljenima, KUD Seljačke sloge Buševec otplesao narodni ples Draganići. Tijekom večere nastupili su operni pjevači Voljen Grbac i Vivien Galletta te time uveličali ovaj skup.

Klikom na malu fotografiju otvorit će vam se velika.

Fotogalerija

Osvrt na međunarodnu konferenciju
Na vrh stranicePovratak