COVID-19

Pismo zdravstvenim radnicima o ažuriranju roka valjanosti za cjepivo protiv bolesti COVID-19 Comirnaty

07.02.2022.

Nositelj odobrenja BioNTech Manufacturing GmbH je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) uputio pismo zdravstvenim radnicima o ažuriranju roka valjanosti za cjepivo protiv bolesti COVID-19 Comirnaty (mRNA, modificiranih nukleozida).

Sažetak

  • Dana 9. prosinca 2021. godine odobren je novi rok valjanosti u Europskoj uniji za cjepivo Comirnaty, kod uvjeta čuvanja na iznimno niskoj temperaturi.
  • Rok valjanosti za zamrznute bočice cjepiva produljen je sa 6 na 9 mjeseci. Uvjeti čuvanja ostaju nepromijenjeni (od -90 °C do -60 °C). Informacije o lijeku za Comirnaty 30 mikrograma/doza disperzija za injekciju i Comirnaty 10 mikrograma/doza koncentrat za disperziju za injekciju ažurirane su u skladu s navedenim.
  • Cjepivo će se zaprimiti zamrznuto na temperaturi od -90 °C do -60 °C. Zamrznuto cjepivo se po zaprimanju može čuvati ili na temperaturi od -90 °C do -60 °C ili na temperaturi od 2 °C do 8 °C. Rok valjanosti za zamrznute bočice cjepiva kad se čuvaju na temperaturi od -90 °C do -60 °C je 9 mjeseci. Unutar roka valjanosti od 9 mjeseci, neotvorene bočice mogu se čuvati i transportirati na temperaturi od 2 °C do 8 °C do 10 tjedana.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak