COVID-19

Usporedni prikaz cjepiva Comirnaty i Spikevax (ranijeg naziva COVID-19 Vaccine Moderna)

Cjepiva odobrena za primjenu u Europskoj uniji moraju biti djelotvorna, imati provjerenu kakvoću te biti sigurna, odnosno moraju imati dokazano pozitivan omjer koristi i rizika u populaciji za koju su namijenjena.

Trenutačno su odobrena dva mRNA cjepiva protiv bolesti COVID-19: Comirnaty i Spikevax (ranijeg naziva COVID-19 Vaccine Moderna).

Predmetna cjepiva koriste sličnu mRNA tehnologiju i djeluju na sličan način tako da potiču razvoj imunološkog odgovora koji će obraniti tijelo od nastanka bolesti COVID-19. Navedenu bolest uzrokuje virus SARS-CoV-2 koji u stanice tijela ulazi pomoću proteina na svojoj površini, tzv. proteina šiljka (engl. spike protein). Odobrena cjepiva sadrže molekulu glasničke ribonukleinske kiseline (mRNA) koja daje uputu za stvaranje proteina šiljka kakav na svojoj površini nosi virus SARS-CoV-2. Glasnička ribonukleinska kiselina (mRNA) obložena je lipidnim nanočesticama koje sprječavaju njenu razgradnju i omogućuju joj ulazak u stanice. Nakon primjene, u stanicama u tijelu pročitat će se uputa sadržana u molekuli mRNA cjepiva te će se početi stvarati protein šiljka. Imunološki sustav osobe prepoznat će strani protein te će kao prirodnu obranu tijela protiv ovog proteina proizvesti protutijela i T-stanice. Ako u sljedećem razdoblju cijepljena osoba dođe u kontakt s virusom SARS-CoV-2, imunološki sustav prepoznat će virus i bit će spreman za napad; protutijela i T-stanice zajednički djeluju na ubijanju virusa, sprječavajući njegov ulazak u stanice tijela i uništavajući zaražene stanice, čime pomažu u zaštiti protiv bolesti COVID-19. Molekula mRNA iz cjepiva ne ostaje u tijelu, već se razgrađuje ubrzo nakon cijepljenja. S obzirom na navedeni mehanizam djelovanja, nije očekivan razvoj dugoročnih nuspojava.

Ukupni sigurnosni profili oba cjepiva su slični, u skladu s njihovim sličnim načinom djelovanja. Međutim, cjepiva su odvojeno razvile različite tvrtke, a klinička ispitivanja provodila su se neovisno, stoga među ovim cjepivima postoje određene razlike.

Cjepivo Comirnaty indicirano je za primjenu u osoba od 16 i više godina, dok je cjepivo Spikevax namijenjeno osobama od 18 i više godina. Jednako tako, raspored doziranja ovih dvaju cjepiva se razlikuje; Comirnaty se primjenjuje u razmaku od 3 tjedna, dok se Spikevax primjenjuje u razmaku od 28 dana. Cjepiva se skladište u različitim uvjetima čuvanja; Comirnaty se čuva na temperaturi od -90 °C do -60 °C, dok se cjepivo Spikevax čuva na temperaturi od -25 °C do -15 °C. Dodatno, cjepivo Comirnaty se prije primjene mora razrijediti, dok se cjepivo Spikevax prije primjene ne razrjeđuje.

Detaljni prikaz sličnosti i razlika između ova dva cjepiva, koji je HALMED izradio u svrhu jasnijeg informiranja o najvažnijim razlikama između navedenih cjepiva i sprječavanja potencijalnih medikacijskih pogrešaka, dostupan je ovdje.

Više informacija o cjepivima Comirnaty i Spikevax (ranijeg naziva COVID-19 Vaccine Moderna) dostupno je u sažetku opisa svojstava lijeka te uputi o lijeku kojima je moguće pristupiti putem baze lijekova na internetskim stranicama HALMED-a.

Na vrh stranice