COVID-19

Često postavljena pitanja o brzim antigenskim testovima

P: U Njemačkoj i Austriji testovi za samotestiranje dostupni su u nespecijaliziranim prodavaonicama robe široke potrošnje. Hoće li u RH biti dostupni na isti način?

O: U Republici Hrvatskoj, promet medicinskih proizvoda na malo je regulirana djelatnost i, osim za mali broj vrlo jednostavnih medicinskih proizvoda, ograničena je na ljekarne i specijalizirane prodavaonice za promet na malo medicinskim proizvodima.

P: Test koji planiramo staviti na tržište RH ima odobrenje u Njemačkoj i Austriji kao test za samotestiranje. Vrijedi li takvo odobrenje za područje RH?

O: Pojedine države članice EU sukladno vlastitim javnozdravstvenim strategijama upravljanja epidemijom izdaju posebna odobrenja brzim antigenskim testovima koji nisu namijenjeni za samotestiranje kako bi se navedeni proizvodi mogli koristiti i za samotestiranje. Takva odobrenja vrijede isključivo za područje države koja je odobrenje dala. Strategija testiranja u RH ne oslanja se na samotestiranje, stoga nisu ispunjeni preduvjeti za davanje takvih odobrenja u RH.

P: Hoću li temeljem rezultata testa za samotestiranje moći prelaziti granicu?

O: Informacije o uvjetima ulaska u Republiku Hrvatsku, s obzirom na privremene zabrane, odnosno ograničenja koja su na snazi zbog suzbijanja širenja bolesti COVID-19, dostupne su ovdje.

P: Imam hotel i nabavio bih brze antigenske testove. Koje su mi mogućnosti?

O: Više informacija o testiranju u okviru turističke djelatnosti dostupno je ovdje.

Pitanja i odgovori na često postavljena pitanja prema potrebi će se nadopunjavati.