Farmakovigilancija

Priopćenje o povučenim serijama cjepiva DiTePer i DiTe

11.12.2008.

Agencija je u petak 5. prosinca 2008. godine iz preventivnih razloga privremeno povukla iz prometa dvije serije (123/2 i 123/3) Cjepiva protiv difterije, tetanusa i pertusisa, adsorbirano, 1 doza (DiTePer) i jednu seriju (30/3) Cjepiva protiv difterije i tetanusa sa smanjenim sadržajem antigena, adsorbirano, 10 doza (DiTe) proizvođača Imunološki zavod d.d., Zagreb zbog sumnje na neispravnost u kakvoći.

Cjepivo protiv difterije, tetanusa i pertusisa više nije u kalendaru cijepljenja (jer je u novi kalendar cijepljenja od travnja 2008. umjesto njega uveden Pediacel), a doze koje se sada privremeno povlače nalaze se u državnim rezervama i aktivno se ne cijepi s tim cjepivom.

Kod Cjepiva protiv difterije i tetanusa privremeno je povučena serija 30/3, ali na tržištu se nalazi i serija 30/4 s kojim se može nastaviti cijepljenje.

Neispravnost za cjepivo DiTePer uočila je Agencija, dok je za DiTe prijava stigla od cjepitelja. Neispravnost u kakvoći je uočena na vrijeme, cjepiva kod kojih su uočene nepravilnosti nisu korištena.

Riječ je o preventivnom i privremenom povlačenju navedenih serija cjepiva dok se ne istraži ova sumnja na neispravnosti u kakvoći lijekova.

Povratak