Farmakovigilancija

Pismo zdravstvenim radnicima o ponovnom puštanju u promet određenih serija lijeka Oxaliplatin Pliva

09.03.2012.

Tvrtka Pliva Hrvatska d.o.o., nositelj odobrenja lijeka Oxaliplatin Pliva, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) uputila je pismo zdravstvenim radnicima kojime ih informira o ponovnom puštanju u promet serije 10C10QJ lijeka Oxaliplatin Pliva 50 mg/10 mL koncentrat za otopinu za infuziju i serija 10J12PG, 11A18UD, 11A20NM lijeka Oxaliplatin Pliva 100 mg/20 mL koncentrat za otopinu za infuziju.

Prodaja i primjena navedenih serija lijeka bila je privremeno obustavljena zbog uočenog grupiranja ozbiljnih reakcija preosjetljivosti (prijavljene su tri reakcije preosjetljivosti od kojih je jedna uključivala angioedem), o čemu je HALMED izvijestio u prosincu 2011. godine. Zbog navedenog je u HALMED-u provedena izvanredna provjera kakvoće spomenutih serija lijeka. Provjerom kakvoće utvrđeno je da spomenute serije odgovaraju zahtjevima te su stoga one ponovno puštene u promet.

Tekst Pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

HALMED će nastaviti pratiti sigurnost primjene lijeka Oxaliplatin Pliva te će o svakom novom podatku javnost biti pravovremeno obaviještena.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti svaku nuspojavu lijeka HALMED-u. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak