Farmakovigilancija

Pismo zdravstvenim radnicima o komparativnim podacima o manjoj učinkovitosti režima zasnovanih na lijeku Tyverb (lapatinib) u odnosu na režime zasnovane na lijeku Herceptin (trastuzumab)

01.02.2013.

Tvrtka GlaxoSmithKline d.o.o., nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Tyverb 250 mg filmom obložene tablete (lapatinib), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) uputila je pismo zdravstvenim radnicima o komparativnim podacima koji pokazuju manju učinkovitost režima zasnovanih na lijeku Tyverb 250 mg filmom obložene tablete u odnosu na režime zasnovane na lijeku Herceptin 150 mg prašak za koncentrat otopine za infuziju (trastuzumab) u određenih skupina bolesnika.

Podaci iz dvaju posljednjih kliničkih ispitivanja pokazali su da je djelotvornost trastuzumaba statistički značajno superiorna u odnosu na lapatinib. Ovaj učinak je posebno bio izražen u bolesnika koji prethodno nisu liječeni trastuzumabom.

Zdravstvene radnike se podsjeća da se lijek Tyverb smije propisivati u kombinaciji s kapecitabinom samo za one bolesnike čija je bolest progredirala nakon prethodnog liječenja s trastuzumabom, u skladu s odobrenom indikacijom.

Lijek Tyverb 250 mg filmom obložene tablete pripada skupini lijekova koji se nazivaju inhibitorima protein kinaze, a indiciran je za liječenje karcinoma dojke u određenih skupina bolesnika. Detaljne informacije iz navedenih kliničkih ispitivanja uvrštene su u Sažetak opisa svojstava lijeka za lijek Tyverb.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

HALMED će nastaviti pratiti sigurnost primjene lijeka Tyverb 250 mg filmom obložene tablete te će o svim novim informacijama javnost biti pravovremeno obaviještena.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, putem obrasca ili on-line aplikacije, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak