Farmakovigilancija

Novosti s PRAC-a – rujan 2013.

17.09.2013.

PRAC preporučio ograničenje primjene kratkodjelujućih beta-agonista u opstetričkim indikacijama

PRAC je preporučio da se oralni oblici i supozitoriji kratkodjelujućih beta-agonista više ne primjenjuju u opstetričkim indikacijama (u liječenju trudnica), kao što su suzbijanje prijevremenih trudova ili prekomjernih trudova prilikom poroda. Međutim, navedeni lijekovi će u obliku injekcija ostati dostupni za kratkoročnu primjenu u porodništvu, pod određenim uvjetima.

PRAC za lijek Numeta G13%E preporučio privremeno oduzimanje odobrenja i reformulaciju, a za lijek Numeta G16%E mjere minimizacije rizika

PRAC je preporučio privremeno oduzimanje odobrenja za lijek Numeta G13%E, do odobravanja refurmuliranog lijeka. Lijek je namijenjen za intravensku prehranu nedonoščadi, kao oblik potpore prehrani.
Za lijek Numeta G16%E, koji se koristi za intravensku prehranu donošene novorođenčadi i djece do 2 godine starosti, PRAC smatra da omjer koristi i rizika ostaje pozitivan, pod uvjetom da se implementiraju mjere minimizacije rizika.

Započela procjena sigurnosti primjene bromokriptina

PRAC je započeo postupak procjene sigurnosti primjene lijekova koji sadrže bromokriptin koji se primjenjuju oralno za suzbijanje laktacije (stvaranja mlijeka) u žena nakon poroda. PRAC će ocijeniti nadmašuju li koristi primjene ovih lijekova rizike od potencijalno ozbiljnih (uključujući i fatalne) kardiovaskularnih, neuroloških i psihijatrijskih nuspojava.

Više o preporukama PRAC-a iz rujna 2013. možete pročitati ovdje.

Povratak