Farmakovigilancija

Obavijest o povlačenju serija lijeka Bronchostop sprej za usnu sluznicu

18.09.2020.

Tvrtka Oktal Pharma d.o.o., predstavnik nositelja odobrenja za stavljanje u promet lijeka Bronchostop sprej za usnu sluznicu, obavijestila je Agenciju za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) o povlačenju serija predmetnog lijeka s tržišta Republike Hrvatske.

Povlačenje se odnosi na seriju 7J9240 roka valjanosti 30. rujna 2020. godine te seriju 8C0422 roka valjanosti 28. veljače 2021. godine.

Serije lijekova povlače se iz regulatornih razloga, a u skladu s člankom 113. stavkom 2. Zakona o lijekovima (Narodne novine, br. 76/13., 90/14. i 100/18.), prema kojem serija lijeka može biti u prometu najdulje 18 mjeseci nakon isteka ili ukidanja odobrenja za stavljanje u promet, ako joj prije ne istekne rok valjanosti.

Na tržištu Republike Hrvatske u prometu nije dostupan drugi tradicionalni biljni lijek s istom kombinacijom djelatnih tvari, stoga upućujemo sve korisnike lijeka Bronchostop sprej za usnu sluznicu da se obrate svom liječniku vezano uz nastavak terapije.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak