Farmakovigilancija

Pismo zdravstvenim radnicima o riziku od regurgitacije/insuficijencije srčanih zalistaka uz primjenu fluorokinolona za sustavnu i inhalacijsku primjenu

29.10.2020.

Nositelji odobrenja fluorokinolonskih antibiotika za sustavnu i inhalacijsku primjenu su, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA), uputili pismo zdravstvenim radnicima o riziku od regurgitacije/insuficijencije srčanih zalistaka uz primjenu fluorokinolona za sustavnu i inhalacijsku primjenu.

Sažetak

  • Fluorokinoloni za sustavnu i inhalacijsku primjenu mogu povećati rizik od regurgitacije/insuficijencije srčanih zalistaka.
  • Stanja koja predstavljaju predispoziciju za pojavu regurgitacije/insuficijencije srčanih zalistaka uključuju urođenu ili već postojeću bolest srčanih zalistaka u osobnoj ili obiteljskoj anamnezi, poremećaje vezivnog tkiva kao što su Marfanov sindrom ili Ehlers-Danlosov sindrom, Turnerov sindrom, Behcetovu bolest, hipertenziju, reumatoidni artritis i infektivni endokarditis.
  • Fluorokinoloni za sustavnu i inhalacijsku primjenu smiju se primjenjivati samo nakon pažljive procjene omjera koristi i rizika te nakon razmatranja drugih mogućnosti liječenja u bolesnika s rizikom od regurgitacije/insuficijencije srčanih zalistaka.
  • Bolesnike je potrebno savjetovati da odmah potraže hitnu liječničku pomoć u slučaju akutne dispneje, novih palpitacija srca ili razvoja edema abdomena ili donjih ekstremiteta.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak