Farmakovigilancija

Obavijest o povlačenju serije lijeka Aska Pro 100 mg želučanootporne tablete

16.03.2021.

Tvrtka BELUPO lijekovi i kozmetika d.d., nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Aska Pro 100 mg želučanootporne tablete, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje serije 13440M1 navedenog lijeka. Povlačenje se provodi do razine ljekarni.

Navedeni postupak povlačenja provodi se zbog neispravnosti u kakvoći koja se odnosi na rezultat izvan granice specifikacije za parametar analize oslobađanje djelatne tvari.

Na tržištu u Republici Hrvatskoj u prometu su dostupne druge serije predmetnog lijeka koje nisu zahvaćene navedenom neispravnošću kao i drugi lijekovi s djelatnom tvari acetilsalicilatna kiselina, stoga povlačenje predmetnog lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak