Farmakovigilancija

Obavijest o privremenoj obustavi isporuke lijekova Acipan 20 mg želučanootporne tablete i Acipan 40 mg želučanootporne tablete (pantoprazol)

23.11.2021.

Tvrtka Sandoz d.o.o., nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijekova Acipan 20 mg želučanootporne tablete i Acipan 40 mg želučanootporne tablete (pantoprazol), na zahtjev Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi postupak privremene obustave isporuke svih serija predmetnih lijekova.

Obustava isporuke lijekova provodi se do razine ljekarni zbog sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na regulatornu nesukladnost. Obustava će biti na snazi do završetka istrage, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Na tržištu Republike Hrvatske u prometu su dostupni drugi lijekovi s istom djelatnom tvari, istog farmaceutskog oblika i iste jačine, stoga obustava isporuke predmetnih lijekova ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak