Farmakovigilancija

Pismo zdravstvenim radnicima o kontraindikaciji primjene cjepiva Vaxzevria (ranijeg naziva COVID-19 Vaccine AstraZeneca) u osoba koje su prethodno imale sindrom kapilarnog curenja

23.06.2021.

AstraZeneca AB je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputio pismo zdravstvenim radnicima o kontraindikaciji primjene cjepiva Vaxzevria (ranijeg naziva COVID-19 Vaccine AstraZeneca) u osoba koje su prethodno imale sindrom kapilarnog curenja.

Sažetak

  • Vrlo mali broj slučajeva sindroma kapilarnog curenja (engl. Capillary Leak Syndrome, CLS) bio je prijavljen u prvih nekoliko dana nakon primjene cjepiva Vaxzevria u Europskoj uniji/Europskom gospodarskom pojasu i Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je do 27. svibnja 2021. godine primijenjeno više od 78 milijuna doza ovog cjepiva. Anamneza sindroma kapilarnog curenja bila je prisutna kod nekih od tih slučajeva. Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) provelo je opsežnu ocjenu šest prijavljenih slučajeva od kojih je jedan slučaj, nažalost, imao fatalni ishod. Više informacija o ocjeni PRAC-a dostupno je ovdje.
  • Cjepivo Vaxzevria je kontraindicirano u osoba koje su prethodno imale sindrom kapilarnog curenja.
  • Sindrom kapilarnog curenja karakteriziran je akutnim epizodama edema koji uglavnom utječu na ekstremitete, hipotenzijom, hemokoncentracijom i hipoalbuminemijom. Bolesnici s akutnom epizodom sindroma kapilarnog curenja nakon primjene cjepiva zahtijevaju hitno prepoznavanje i liječenje. Uobičajeno je potrebna intenzivna potporna terapija.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak