Farmakovigilancija

Pismo zdravstvenim radnicima o povećanom riziku od povišenog intraokularnog tlaka za lijek Eylea 40 mg/ml otopina za intravitrealnu injekciju u napunjenoj štrcaljki (aflibercept)

15.04.2021.

Nositelj odobrenja Bayer d.o.o. je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputio pismo zdravstvenim radnicima o povećanom riziku od povišenog intraokularnog tlaka za lijek Eylea 40 mg/ml otopina za intravitrealnu injekciju u napunjenoj štrcaljki (aflibercept).

Sažetak

  • Kod primjene lijeka Eylea 40 mg/ml otopina za injekciju u napunjenoj štrcaljki otprilike sedam puta češće su prijavljivani slučajevi povišenog intraokularnog tlaka u usporedbi s lijekom Eylea otopina za injekciju u bočici pomoću Luer-lock štrcaljke.
  • Nepravilno rukovanje prilikom pripreme i primjene injekcije smatra se najvjerojatnijim uzrokom uočenih slučajeva povišenog intraokularnog tlaka uz lijek Eylea 40 mg/ml otopina za injekciju u napunjenoj štrcaljki. Injekcije treba primjenjivati isključivo liječnik koji je upoznat s rukovanjem navedenim oblikom lijeka.
  • Edukacija i pravilno rukovanje napunjenom štrcaljkom glavni su čimbenici za smanjenje predmetnog rizika:
    • koristite 30G x 12,7 mm iglu za injekciju;
    • uvijek provjerite jesu li suvišni volumen i mjehurići zraka u napunjenoj štrcaljki uklonjeni prije primjene: baza kupole klipa (a NE vrh kupole) mora biti poravnata sa crnom doznom linijom na štrcaljki (vidjeti niže);
    • pažljivo potisnite tijelo klipa;
    • primijenite točno preporučenu dozu i ne injicirajte rezidualni volumen, jer povećani injekcijski volumen može dovesti do klinički značajnog povišenja intraokularnog tlaka.
  • Procijenite vid bolesnika te nadzirite intraokularni tlak neposredno nakon primjene injekcije.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Povratak