Farmakovigilancija

Preporuke za primjenu antivirusnih lijekova kod trudnica

Američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju (Centers for Disease Control and Prevention) objavio je preporuke namijenjene obstetričarima (liječnici specijalizirani za kontrolu i liječenje trudnica) vezano uz primjenu antivirusnih lijekova u liječenju i prevenciji pandemijske gripe. Ove preporuke će se prema potrebi i dopunjavati, a odnose se na trudnice, žene u postpartalnom (postporođajnom) periodu (2 tjedna nakon poroda) te na žene kod kojih je došlo do prekida trudnoće (2 tjedna nakon prekida trudnoće).

Trudnice imaju veći rizik od razvoja teških komplikacija i smrti uzrokovane gripom, uključujući i pandemijsku (gripa A/H1N1), ali i sezonsku gripu. Promjene imunološkog, dišnog i srčano-žilnog sustava, koje se događaju kod trudnica mogu dovesti do ozbiljnijeg razvoja bolesti uzrokovanih određenim patogenima (uzročnicima bolesti), uključujući i virus gripe.

Žene u postporođajnom periodu kao i žene kod kojih je došlo do prekida trudnoće također spadaju u skupinu osoba s povećanim rizikom od razvoja komplikacija povezanih s gripom budući da su kod njih imunološka, dišna i srčana funkcija u razdoblju vraćanja u stanje prije trudnoće.

Liječenje antivirusnim lijekovima preporuča se kod trudnica ili žena u postporođajnom periodu/periodu nakon prekida trudnoće kod sumnje na gripu ili potvrđene gripe. Antivirusni lijekovi mogu se uzimati tijekom bilo kojeg tromjesečja trudnoće. Trajanje liječenja je 5 dana.

Kod hospitaliziranih bolesnica s teškim oblicima infekcije (kao što je produljeni tijek infekcije ili ona infekcija koja zahtijeva liječenje u jedinicama intenzivne skrbi) može biti potrebno dulje liječenje.

Liječenje treba započeti što je ranije moguće s obzirom da su studije pokazale da je rani početak liječenja korisniji (unutar 48 sati od nastupa bolesti). Dakako, neke studije koje su uključivale hospitalizirane bolesnice sa sezonskom i pandemijskom gripom pokazale su koristan učinak antivirusnih lijekova čak i kada je liječenje započeto nakon 48 sati od nastupa bolesti.

S liječenjem ne treba čekati do laboratorijske potvrde gripe jer to dovodi do kašnjenja početka liječenja, a i negativni rezultat brzog test na influencu ne može u potpunosti isključiti ovu bolest.

Za liječenje trudnica ili žena u postporođajnom periodu/periodu nakon prekida trudnoće kod sumnje na gripu ili potvrđene gripe, trenutno se više, zbog sistemske apsorpcije, preporuča oseltamivir.

S obzirom da je potrebno što ranije započeti s primjenom antivirusnih lijekova, zdravstveni radnici koji skrbe o trudnicama i ženama u postporođajnom periodu/periodu nakon prekida trudnoće trebali bi osigurati brzi početak liječenja nakon pojave prvih simptoma. Preporuke koje mogu pomoći ranom početku liječenja uključuju:

  • informirati trudnice i žene u postporođajnom periodu/periodu nakon prekida trudnoće o znakovima i simptomima gripe te potrebi ranog liječenja nakon nastupa simptoma. Simptomi su slični onima u općoj populaciji i uključuju vrućicu, kašalj, rinoreju (curenje iz nosa), grlobolju, glavobolju, kratkoću daha, mialgiju (bol u mišićima), povraćanje, proljev, konjunktivitis. Pojedinci mogu biti inficirani gripom, uključujući pandemijski soj gripe i imati respiratorne simptome bez vrućice;
  • osigurati pristup konzultacijama putem telefona i kliničkoj evaluaciji trudnica i žena u postporođajnom periodu/periodu nakon prekida trudnoće;
  • razmisliti o empirijskom liječenju (liječenje bez prethodnog dokazivanja bolesti) trudnica i žene u postporođajnom periodu/periodu nakon prekida trudnoće.

Potrebno je razmisliti o postekspozicijskoj antivirusnoj kemoprofilaksi (uzimanje lijeka nakon kontakta s bolesnikom s ciljem sprečavanja nastanka bolesti) kod trudnica i žena u postporođajnom periodu/periodu nakon prekida trudnoće koje su bile u bliskom kontaktu s osobom zaraženom virusom gripe. Smatra se da su u bliskom kontaktu sve osobe koje žive u istom kućanstvu ili pružaju odgovarajuću njegu osobi za koju se sumnja ili je dokazano da ima gripu. U tom slučaju postoji veća vjerojatnost direktnog kontakta s izlučevinama iz dišnog sustava i/ili tjelesnih tekućina zaražene osobe (dijeljenje pribora za jelo ili piće te fizikalni pregled).

Trudnice i žene u postporođajnom periodu/periodu nakon prekida trudnoće treba informirati kako postekspozicijska kemoprofilaksa smanjuje, ali ne isključuje rizik od gripe te da zaštita prestaje nakon prestanka uzimanja lijeka. Potrebno ih je informirati da odmah potraže liječničku pomoć u slučaju da se razvije vrućica i simptomi koji zahvaćaju dišni sustava, a što može ukazivati na gripu.

Rano liječenje u slučaju pojave prvih simptoma gripe je alternativa kemoprofilaksi (primjena lijekova s ciljem sprečavanja infekcije) kod trudnica i žena u postporođajnom periodu/periodu nakon prekida trudnoće koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom. Klinička prosudba je važan čimbenik u donošenju odluke o liječenju.

Vrućica kod trudnica treba se liječiti zbog mogućeg rizika za dijete. Čini se kako je paracetamol najbolja opcija za snižavanje vrućice kod trudnica.

Preporuke o doziranju možete naći pod sljedećim linkom: Preporuke za primjenu antivirusnih lijekova.

Na vrh stranice