Novosti i edukacije

U Istanbulu je počeo 4. simpozij Europske udruge proizvođača generičkih lijekova namijenjen zemljama jugoistočne Europe

19.06.2008.

U organizaciji Europske udruge proizvođača generičkih lijekova (EGA), Ministarstva zdravstva Turske i Turske udruge proizvođača lijekova, u Istanbulu se 19. i 20. lipnja 2008. godine održava 4. simpozij o lijekovima za zemlje jugoistočne Europe. Simpoziju prisustvuje i delegacija Agencije za lijekove i medicinske proizvode koju predvodi doc. dr. sc. Siniša Tomić, ravnatelj Agencije.

opširnije

Heparini, koji se nalaze u prometu u Republici Hrvatskoj, dokazano su sigurni za pacijente

06.06.2008.

U svijetlu zbivanja oko onečišćenja heparina (niskomolekularni i nefrakcionirani) u svijetu želimo izvijestiti kako Agencija za lijekove i medicinske proizvode vrši strogi nadzor nad ovom skupinom lijekova i kako nema onečišćenja heparina koji su u prometu u Republici Hrvatskoj ili su one nekih serija enoksaparina značajno ispod dozvoljenih granica te su, stoga, dokazano sigurni za primjenu.

opširnije

Praćenje sigurnosti primjene selektivnih imunosupresiva (etanercept, infliksimab, adalimumab i certolizumab)

06.06.2008.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) obznanila je kako je započela revizija klase lijekova selektivnih imunosupresiva (lijekovi koji potiskuju poremećenu imunološku reaktivnost organizma) s ciljem utvrđivanja povezanosti njihove primjene i razvoja limfoma te drugih maligniteta kod djece i mlađih odraslih. Njihova pojava je poznata i očekivana te u ovom trenutku korist primjene ovih lijekova jasno nadilazi do sada utvrđeni rizik.

opširnije

Pismo liječnicima: „Izbjegavanje hipoglikemije uzrokovano lažnim očitavanjem viših razina glukoze u krvi zbog interferencije otopine za peritonejsku dijalizu Extraneal s nespecifičnim testovima za određivanje glukoze u krvi“.

04.06.2008.

EXTRANEAL (ikodekstrin 7,5 %) otopina za peritonejsku dijalizu sadržava djelatnu tvar ikodekstrin koja se metabolizira u maltozu. Maltoza može interferirati s testovima za određivanje glukoze koji nisu glukoza specifični, kao što su testovi temeljeni na enzimu glukoza dehidrogeneza pirokinolonu (GDH-PQQ) ili glukoza-di-oksidoreduktazi.

opširnije