Novosti i edukacije

Informacije vezane uz lijekove koji sadrže djelatnu tvar diklofenak

15.02.2013.

Lijekovi koji sadrže djelatnu tvar diklofenak spadaju u skupinu nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAR) koji su važni u liječenju artritisa i drugih bolnih stanja te su dostupni na hrvatskom tržištu i na tržištu Europske unije dugi niz godina. Svi lijekovi koji sadrže djelatnu tvar diklofenak, a primjenjuju se oralno (kroz usta), rektalno ili su u obliku injekcija (parenteralno) izdaju se isključivo na liječnički recept te se mogu koristiti samo na preporuku liječnika. U Republici Hrvatskoj trenutno su odobrena 23 lijeka s djelatnom tvari diklofenak.

opširnije

Europska agencija za lijekove započela procjenu kombiniranih hormonskih kontraceptiva koji sadrže klormadinon, dezogestrel, dienogest, drospirenon, etonogestrel, gestoden, nomegestrol, norelgestromin ili norgestimat

08.02.2013.

Europska agencija za lijekove započela je procjenu kombiniranih hormonskih kontraceptiva treće i četvrte generacije. Procjena uključuje sve kontraceptive koji sadrže klormadinon, dezogestrel, dienogest, drospirenon, etonogestrel, gestoden, nomegestrol, norelgestromin i norgestimat.

Detaljnije informacije o ovoj procjeni možete pronaći u nastavku obavijesti.

opširnije

HALMED sudjeluje u provedbi 5. javne edukativne kampanje za promicanje ispravne uporabe antimikrobnih lijekova - JEKA

01.02.2013.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) sudjeluje kao pokrovitelj i sudionik u provedbi 5. javne edukativne kampanje za promicanje ispravne uporabe antimikrobnih lijekova – JEKA, čiji je osnovni cilj smanjenje nepotrebnog ili neprimjerenog korištenja antibiotika kroz javnu edukativnu kampanju o njihovoj ispravnoj uporabi.

Dodatne informacije o antibioticima i o akciji JEKA možete pronaći u nastavku obavijesti.

opširnije

Pismo zdravstvenim radnicima o komparativnim podacima o manjoj učinkovitosti režima zasnovanih na lijeku Tyverb (lapatinib) u odnosu na režime zasnovane na lijeku Herceptin (trastuzumab)

01.02.2013.

Tvrtka GlaxoSmithKline d.o.o., nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Tyverb 250 mg filmom obložene tablete (lapatinib), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) uputila je pismo zdravstvenim radnicima o komparativnim podacima koji pokazuju manju učinkovitost režima zasnovanih na lijeku Tyverb 250 mg filmom obložene tablete u odnosu na režime zasnovane na lijeku Herceptin 150 mg prašak za koncentrat otopine za infuziju (trastuzumab) u određenih skupina bolesnika.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati u nastavku obavijesti.

opširnije

Nove upute za izradu izvješća o prometu gotovih lijekova

31.01.2013.

U svrhu unapređenja i osuvremenjivanja sustava prikupljanja podataka, Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) od 2013. godine uvodi izmjene u proces prijave potrošnje gotovih lijekova, čime će od ove godine biti omogućeno prijavljivanje potrošnje gotovih lijekova za prethodnu godinu isključivo putem web aplikacije Farmakoekonomika.

Dodatne informacije o izmjenama u načinu dostave podataka o potrošnji gotovih lijekova dostupne su na internetskim stranicama HALMED-a u dijelu Lijekovi/Potrošnja lijekova/Upute za izradu izvješća o prometu gotovih lijekova, odnosno u nastavku obavijesti.

opširnije