Novosti i edukacije

Upravni odbor Europske agencije za lijekove nominirao Guida Rasija za poziciju izvršnog direktora

01.10.2015.

Upravni odbor Europske agencije za lijekove (EMA) nominirao je profesora Guida Rasija za poziciju izvršnog direktora Agencije. Na izvanrednoj sjednici održanoj 1. listopada 2015. godine Upravni odbor je profesora Rasija izabrao s popisa kandidata koji je sastavila Europska komisija.

Profesoru Rasiju upućen je poziv za davanje izjave pred Odborom za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta, zakazano za 13. listopada 2015. godine. Nakon ove sjednice uslijedit će imenovanje novog izvršnog direktora EMA-e.

Dodatne informacije dostupne su u nastavku obavijesti.

opširnije

Novosti s CMDh-a – rujan 2015. godine

30.09.2015.

Na svojoj sjednici u rujnu 2015. godine Koordinacijska grupa za postupak međusobnog priznavanja i decentralizirani postupak za humane lijekove (CMDh) konsenzusom je usvojila preporuku PRAC-a za izmjene u odobrenjima za više djelatnih tvari.

CMDh je usvojio i zaključke ocjena PSUR-a za više djelatnih tvari, koje zahtijevaju izmjene u informacijama o lijeku ili uvođenje drugih mjera minimizacije rizika.

Nakon što je u travnju objavljen popis sigurnosnih pitanja (engl. safety concern) prema odobrenim Planovima upravljanja rizikom (RMP) za pojedinačne lijekove, koji je prikazan prema djelatnim tvarima, CMDh je odlučio ažurirati popratnu uputu kako bi državama članicama i nositeljima odobrenja pružio smjernice o tome kako podnositi odgovarajuće informacije za ažuriranje popisa.

Dodatne informacije dostupne su u nastavku obavijesti.

opširnije

Europska komisija obilježila 50. obljetnicu farmaceutske regulative u Europskoj uniji

30.09.2015.

Povodom obilježavanja 50. obljetnice donošenja prvog farmaceutskog zakona u Europskoj uniji, Europska komisija organizirala je jednodnevnu konferenciju koja je održana u Bruxellesu 28. rujna 2015. godine.
Konferenciji je prisustvovala dr. sc. Viola Macolić Šarinić, dr. med. spec., ravnateljica HALMED-a.

Dodatne informacije i brošura s pregledom farmaceutskog zakonodavstva u EU dostupni su u nastavku obavijesti.

opširnije

Privremena obustava primjene implantata brazilskog proizvođača Silimed

25.09.2015.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) preporučuje privremenu obustavu ugradnje svih implantata brazilskog proizvođača SILIMED. Sukladno preporuci, privremeno je obustavljena daljnja prodaja ovih proizvoda u RH. Obustava se provodi iz predostrožnosti nakon što je u nenajavljenom nadzoru proizvodne lokacije u Brazilu utvrđeno površinsko čestično onečišćenje pojedinih proizvoda ovog proizvođača. Prema svim trenutno dostupnim sigurnosnim podacima ne postoje naznake da bi ovo pitanje moglo nepovoljno utjecati na zdravlje osoba kojima su ugrađeni predmetni proizvodi.

Stoga se za sada osobama s ugrađenim implantatima ne preporučuje poduzimanje nikakvih dodatnih radnji osim uobičajenih i redovnih kontrola prema preporuci liječnika. U slučaju pitanja ili zabrinutosti pacijenti se mogu obratiti liječniku koji im je ugradio implantat.

opširnije

Informacije o pravilnoj primjeni bezreceptnih hitnih kontraceptiva koji sadrže ulipristal acetat i levonorgestrel

10.09.2015.

Hitna kontracepcija namijenjena je za prevenciju neželjene trudnoće nakon nezaštićenog snošaja ili zatajenja kontracepcijske metode. HALMED podsjeća da je hitna kontracepcija metoda koja se koristi samo povremeno te nikako ne smije biti zamjena za metodu redovne kontracepcije. U Republici Hrvatskoj trenutačno su odobrena dva oralna hitna kontraceptiva s načinom izdavanja bez recepta. Kako bi se osigurala njihova pravilna i sigurna primjena, HALMED ovim putem želi zdravstvenim radnicima i korisnicama ponuditi informacije vezane uz primjenu navedenih lijekova.

Navedene informacije dostupne su u nastavku obavijesti.

opširnije