Novosti i edukacije

Radionica: "Regulatorni okvir u prometu lijekovima"

27.02.2014.

U organizaciji Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) u Zagrebu će se, pod nazivom "Regulatorni okvir u prometu lijekovima", održavati radionice namijenjene nositeljima dozvole za promet lijekovima na veliko. Radionice će se održavati u prostorijama HALMED-a, na adresi Ksaverska cesta 4. Točni datumi održavanja radionica bit će objavljeni naknadno, ovisno o broju prijavljenih polaznika. Radionice će se održavati do 9. lipnja 2014. godine.

Detaljne informacije dostupne su u nastavku obavijesti.

opširnije

Novosti s CHMP-a – veljača 2014.

26.02.2014.

Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) Europske agencije za lijekove (EMA) preporučilo je odobravanje deset novih lijekova, usvojilo je preporuke u arbitražnom postupku o lijekovima koji sadrže metisergid i u arbitražnom postupku za lijekove Protelos i Osseor te je dalo mišljenje o programu milosrdnog davanja fiksne kombinacije ledipasvira i sofosbuvira za liječenje kronične infekcije virusom hepatitisa C.

Dodatne informacije dostupne su u nastavku obavijesti.

opširnije

HALMED sudjeluje u projektu SCOPE

25.02.2014.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) sudjeluje u projektu Europske komisije radnog naziva „Joint Action on Strengthening Collaboration for Operating Pharmacovigilance in Europe (SCOPE)“. Projekt se provodi s ciljem poboljšanja zdravstvene sigurnosti građana zemalja članica Europske unije poticanjem suradnje među državama članicama, u svrhu učinkovitog funkcioniranja farmakovigilancijskog sustava u EU.

Detaljne informacije dostupne su u nastavku ove obavijesti.

opširnije

Europska agencija za lijekove preporučila ograničenje primjene lijekova koji sadrže metisergid

24.02.2014.

Europska agencija za lijekove (EMA) preporučila je ograničenje primjene lijekova koji sadrže metisergid zbog zabrinutosti da ovi lijekovi uzrokuju fibrozu, stanje u kojem se u organima stvara ožiljkasto tkivo, što ih može oštetiti. Lijekovi koji sadrže metisergid od sada se smiju koristi samo za sprečavanje ozbiljnih tvrdokornih migrena i „cluster“ glavobolja (vrsta ozbiljnih, ponavljajućih glavobolja na jednoj strani glave, obično u području oko oka) kod kojih ne pomaže standardno liječenje. Dodatno, liječenje ovim lijekovima trebaju započeti i nadzirati samo specijalisti s iskustvom u liječenju migrena i „cluster“ glavobolja. Bolesnike se treba kontrolirati radi rizika od fibroze na početku liječenja i dodatno svakih šest mjeseci. U slučaju pojave simptoma fibroze, liječenje se mora prekinuti.

Dodatne informacije dostupne su u nastavku obavijesti.

opširnije

Europska agencija za lijekove preporučila dodatna ograničenja primjene lijekova Osseor i Protelos

24.02.2014.

Europska agencija za lijekove (EMA) je završila ocjenu lijekova Protelos i Osseor te je preporučila dodatna ograničenja njihove primjene. Ovim lijekovima moći će biti liječeni samo oni bolesnici koji ne mogu uzimati druge lijekove za liječenje osteoporoze. Dodatno, liječnici trebaju nastaviti redovito pratiti ove bolesnike svakih 6 do 12 mjeseci, a liječenje Protelosom/Osseorom mora se prekinuti u slučaju da se u bolesnika jave problemi sa srcem ili cirkulacijom, kao što su nekontrolirani povišeni krvni tlak ili angina. Kao što je prethodno preporučeno, bolesnici koji imaju probleme sa srcem ili cirkulacijom u povijesti bolesti ne smiju uzimati ove lijekove.

Dodatne informacije dostupne su u nastavku obavijesti.

opširnije

Pismo zdravstvenim radnicima o uvođenju nove napunjene brizgalice Clearclick za lijek PegIntron prašak i otapalo za otopinu za injekciju u napunjenoj brizgalici (peginterferon alfa-2b)

20.02.2014.

Tvrtka Merck Sharp & Dohme (MSD) je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputila pismo zdravstvenim radnicima o uvođenju nove napunjene brizgalice Clearclick za lijek PegIntron prašak i otapalo za otopinu za injekciju u napunjenoj brizgalici (peginterferon alfa-2b).

Detaljne informacije i tekst pisma zdravstvenim radnicima dostupne su u nastavku obavijesti.

opširnije

Tečaj o novom izdanju Hrvatske farmakopeje

18.02.2014.

Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) i Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) organiziraju Tečaj o novom izdanju Hrvatske farmakopeje, namijenjen stručnom usavršavanju magistara farmacije, koji će se održati 5. ožujka 2014. godine u Predavaonici HFD-a (Masarykova 2) u Zagrebu. Tečaj će biti vrednovan prema Pravilniku o stručnom usavršavanju magistara farmacije Hrvatske ljekarničke komore.

Detaljne informacije dostupne su u nastavku obavijesti.

opširnije

HALMED sudjeluje u obilježavanju Međunarodnog dana rijetkih bolesti

18.02.2014.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) će u suradnji s Hrvatskim savezom za rijetke bolesti sudjelovati u aktivnostima kojima se u Republici Hrvatskoj obilježava Međunarodni dan rijetkih bolesti.

Predstavnici HALMED-a će održati radionice o važnosti prijavljivanja nuspojava u velikom broju hrvatskih gradova te izlaganja o važnosti prijavljivanja nuspojava i ulozi Agencije u dostupnosti lijekova nakon ulaska u Europsku uniju na 3. Hrvatskom simpoziju i nacionalnoj konferenciji o rijetkim bolestima s međunarodnim sudjelovanjem, u organizaciji Hrvatskog društva za rijetke bolesti Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog saveza za rijetke bolesti.

Detaljni pregled radionica i informacije vezane uz obilježavanje Međunarodnog dana rijetkih bolesti dostupni su u nastavku obavijesti.

opširnije