Novosti i edukacije

Nastavna obavijest o očekivanoj nestašici lijeka s djelatnom tvari immunoglobulinum humanum tetanicum

03.02.2014.

Nastavno na Obavijest o očekivanoj nestašici lijekova proizvođača Imunološki zavod d.d. objavljenu dana 23. listopada 2013. godine u svrhu osiguranja primjerene opskrbe hrvatskog tržišta lijekovima, HALMED ovim putem želi naglasiti da u Republici Hrvatskoj nema drugog lijeka koji ima odobrenje za stavljanje u promet s djelatnom tvari immunoglobulinum humanum tetanicum te se hrvatsko tržište može opskrbiti samo lijekom koji nema odobrenje za stavljanje u promet u RH.

U skladu s navedenim, pozivamo nositelje dozvole za promet lijekovima na veliko da sukladno zakonskoj obvezi vezanoj uz osiguranje pravodobne, trajne i primjerene opskrbe hrvatskog tržišta lijekovima pronađu lijek drugog proizvođača te HALMED-u podnesu zahtjev za davanje suglasnosti za unošenje lijeka koji nema odobrenje za stavljanje u promet u RH („interventni uvoz“).

opširnije

Pitanja i odgovori o kombiniranim hormonskim kontraceptivima - informacije za pacijentice

28.01.2014.

Nedavno je na europskoj razini provedena sveobuhvatna ocjena omjera koristi i rizika primjene kombiniranih hormonskih kontraceptiva, a osobita pozornost usmjerena je na rizik od nastanka krvnih ugrušaka koji je povezan s primjenom ovih lijekova.

Ovim putem HALMED želi pružiti više informacija o riziku od krvnih ugrušaka uz primjenu kombiniranih hormonskih kontraceptiva; uključujući informacije o stanjima koja povećavaju rizik od ugruška, informacije o znakovima i simptomima krvnog ugruška i informacije o tome kada je potrebno reći liječniku ili ljekarniku da koristite ove lijekove.

Popis pitanja i odgovora o kombiniranim hormonskim kontraceptivima dostupan je ovdje.

opširnije

Pismo zdravstvenim radnicima o riziku od tromboembolije povezanom s primjenom kombiniranih hormonskih kontraceptiva (Adexa, Belara, Cilest, Estal, Evra, Lindynette, Logest, Novynette, NuvaRing, Qlaira, Yasmin, Yaz)

28.01.2014.

Bayer d.o.o., Farmal d.d., MSD d.o.o., Sandoz d.o.o. i Johson&Johnson SE d.o.o., u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputili su pismo zdravstvenim radnicima o rezultatima ocjene sigurnosti primjene kombiniranih hormonskih kontraceptiva (KHK) provedene u Europi i najnovijim dokazima o riziku od tromboembolije koji je povezan s određenim KHK.

Detaljne informacije, tekst pisma zdravstvenim radnicima i informacije za pacijentice o KHK u obliku pitanja i odgovora dostupne su ovdje.

opširnije