Novosti i edukacije

Pismo zdravstvenim radnicima o novom popisu kompatibilnih uređaja za određivanje razine glukoze u krvi kod pacijenata liječenih Extraneal otopinom za peritonejsku dijalizu (ikodekstrin)

09.04.2014.

Tvrtka Agmar d.o.o. je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) uputila pismo zdravstvenim radnicima o novom popisu kompatibilnih uređaja za određivanje razine glukoze u krvi kod pacijenata liječenih Extraneal otopinom za peritonejsku dijalizu (ikodekstrin). U pismu se navodi novi popis uređaja za određivanje razine glukoze u krvi koji se smiju koristiti kod ovih pacijenata, nastavno na prethodno upućena pisma liječnicima, o čemu je HALMED izvijestio na svojim internetskim stranicama u lipnju 2008., srpnju 2010. i kolovozu 2011. godine.

Detaljne informacije i tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati u nastavku obavijesti.

opširnije

HALMED provodi jednogodišnji IPA projekt „Priprema za eCTD i implementacija digitalnog arhivskog informacijskog sustava“

01.04.2014.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) od 2. rujna 2013. godine provodi jednogodišnji projekt „Priprema za eCTD i implementacija digitalnog arhivskog informacijskog sustava“ iz programa IPA 2009 TAIB. Projekt je financiran sredstvima Europske unije, uz sufinanciranje HALMED-a. Projekt se provodi pod vodstvom gospodina Denisa Matasa iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) i doc. dr. sc. Ariana Rajha iz HALMED-a.

Dodatne informacije dostupne su u nastavku obavijesti.

opširnije

HALMED u društvu istaknutih predstavnika europske regulatorne mreže

27.03.2014.

Ravnateljica Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), dr. sc. Viola Macolić Šarinić, dr. med. spec., sudjelovala je danas na okruglom stolu zajedno s istaknutim predstavnicima relevantnih europskih tijela na području lijekova u sklopu konferencije pod nazivom "Različite perspektive – jedna vizija: bolja zdravstvena zaštita pacijenata“, koja se u organizaciji svjetske organizacije Drug Information Association (DIA) održava u Beču od 25. do 27. ožujka 2014. godine.

Tijekom konferencije, HALMED-u je kao nadležnom regulatornom tijelu zemlje članice upućen velik broj pohvala od strane istaknutih sudionika u pogledu uspješnog uključivanja u EU postupke za odobravanje lijekova te preuzimanja odgovornosti i obveza kao punopravnog partnera u EU regulatornoj mreži lijekova. Jednako tako, od strane vodećih aktera na području farmakovigilancije posebno je istaknuto i zavidno hrvatsko farmakovigilancijsko iskustvo, kao i proaktivni pristup HALMED-a na području praćenja sigurnosti primjene lijekova.

opširnije

U rubrici Lijekovi otvorena nova podrubrika Biološki i bioslični lijekovi

24.03.2014.

U sklopu rubrike Lijekovi na internetskim stranicama Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) otvorena je nova podrubrika pod nazivom Biološki i bioslični lijekovi. U novoj podrubrici HALMED donosi pitanja i odgovore vezane uz svojstva bioloških i biosličnih lijekova, zahtjeve njihove sigurnosti, djelotvornosti i kakvoće, način odobravanja te posebne zahtjeve praćenja ovih lijekova nakon stavljanja na tržište. Također, dani su odgovori na pitanja vezana za zamjenu bioloških i biosličnih lijekova u terapiji.

opširnije

Novosti s CHMP-a i CMDh-a – ožujak 2014.

24.03.2014.

Koordinacijska grupa za postupak međusobnog priznavanja i decentralizirani postupak za humane lijekove (CMDh) usvojila je preporuke PRAC-a ograničavanju primjene lijekova koji sadrže diacerein.

Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) Europske agencije za lijekove (EMA) preporučilo je odobravanje devet novih lijekova, dalo je preporuku za proširenje indikacija za lijekove Pegasys, Tresiba i Victoza te je zaključilo ocjenu sigurnosti primjene lijekova za intravensku primjenu koji sadrže propilen glikol. Također, CHMP je usvojio preporuku o sojevima virusa gripe koje će sadržavati cjepiva protiv gripe za sezonu 2014./2015.

Dodatne informacije dostupne su u nastavku obavijesti.

opširnije

Dostupan popis bodovnih vrijednosti laboratorijskih ispitivanja Odjela službenog laboratorija za provjeru lijekova - OMCL

19.03.2014.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) obavještava korisnike da je na internetskim stranicama HALMED-a dostupan detaljni popis bodovnih vrijednosti laboratorijskih ispitivanja Odjela službenog laboratorija za provjeru lijekova – OMCL, na temelju kojih se određuje cijena provođenja pojedinoga laboratorijskog ispitivanja.

Detaljne informacije dostupne su u nastavku obavijesti.

opširnije